Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Σάρτης
Ένα μουσείο φτιαγμένο αποκλειστικά από προσφορές των κατοίκων της Σάρτης και εθελοντική εργασία. Γιατί έτσι έχει περισσότερη αξία…Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Σάρτης δημιουργήθηκε το 2007 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σάρτης «Η Αφησιά». Mε στόχο να συλλέξει και να διατηρήσει όλα τα κομμάτια ιστορίας που διασώθηκαν από την πατρίδα των προγόνων μας την Αφησιά, αλλά και τα κομμάτια ιστορίας που χάνονται από τη δική μας σήμερα πατρίδα που αλλάζει καθημερινά, την Σάρτη.
Να συλλέξει, να μελετήσει και να συμπληρώσει τα κενά στην ιστορία των δύο αυτών τόπων και των ανθρώπων τους. Να την διαφυλάξει και να την αναδείξει!
Χωρισμένο σε δύο αίθουσες όπως ακριβώς και οι δύο πατρίδες. Προς την ανατολή η αίθουσα “Αφησιά” και προς τη δύση η αίθουσα “Σάρτη -Νέα Αφησιά”, σας περιμένουν να τις εξερευνήσετε…
Η Αίθουσα "Σάρτη - Νέα Αφησιά"
Στην δυτική αίθουσα “Σάρτη – Νέα Αφησιά” συγκεντρώνουμε την καθημερινότητα, την εξέλιξη και την ιστορία του τόπου μας που αλλάζει καθημερινά. Με στόχο να δημιουργήσουμε ένα χώρο που οι επόμενες γενιές των Σαρτιανών θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν και να δουν πως οι πρόγονοι τους μετέτρεψαν μία έρημη γη σε ένα υπέροχο χωριό…
Η αίθουσα "Αφησιά"
Στην ανατολική αίθουσα “Αφησιά” συγκεντρώνουμε και εκθέτουμε ότι έφεραν μαζί τους οι Αφησιανοί πρόσφυγες από την παλιά πατρίδα. Προσπαθούμε να την ξαναζωντανέψουμε μέσα από απλά αντικείμενα που έχουν να μας διηγηθούν όμως πολλές ιστορίες. Άλλοτε όμορφες και άλλοτε άσχημες…
Τα Αρχεία και οι Συλλογές του Μουσείου μας
Τελευταίες Προσθήκες
Μαραμένα τα γιούλια κι βιόλες. Ένα βαλσάκι από την Αφησιά
Η στενή επαφή των Ρωμιών Οθωμανών με την...
Αφησιά Οκτώβριος του 1922. Βασίτσα εμείς θα φύγουμε… Πρέπει να αποφασίσεις τώρα…
του Πετσάβα Νικόλαου «Βασίτσα εμείς θα φύγουμε…...
Αφησιά γύρω στο 1860. Η Μαμούτενα και το θαύμα της Ζωοδόχου Πηγής.
του Πετσάβα Νικόλαου από τις διηγήσεις των...
Του Αθηνόδωρου ο γιος…
Σε κάθε γλέντι, σε κάθε τραπέζωμα δεν έλειπαν...
Λαύριο, Νοέμβριος 1922. Λίγο μετά την Άφιξη…
Της Αντωνίας Γκίνη. Από τις αναμνήσεις τις...
26 Μαΐου 1939. Η ΕΟΝ της Σάρτης υποδέχεται τον Νομάρχη Χαλκιδικής.
Τρία χρόνια μετά την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος του Ιωάννη Μεταξά της 4ης Αυγούστου του 1936 και για πρώτη φορά από την δημιουργία της Κοινότητας, ανώτερο πολιτικό στέλεχος επισκέπτεται την απομονωμένη Σάρτη (Νέα Αφησιά). Όλο το χωριό κατέβηκε στην παραλία να τον υποδεχτεί και η ΕΟΝ* της Σάρτης περίμενε υπομονετικά την επιθεώρηση της…