Σάρτη
Μια ξεχασμένη αρχαία ελληνική πόλη που αναγεννήθηκε μετά την έλευση των Αφησιανών προσφύγων...Η Σάρτη πριν την έλευση των Αφησιανών προσφύγων...
Η αρχαία και η βυζαντινή Σάρτη πριν την ερήμωση...Η αρχαία Σάρτη
Στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, τη Σιθωνία, που σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία δημιουργήθηκε την περίοδο της Γιγαντομαχίας και πήρε το όνομα της από τον βασιλιά της Θρακικής Χερσονήσου Σίθωνα, γιο του Ποσειδώνα και της Όσσας, εκεί αποφάσισαν οι κάτοικοι της Χαλκίδας τον 8ο αιώνα π.Χ. να χτίσουν τις νέες τους πόλεις. Στην Ανατολική πλευρά της Σιθωνίας έχτισαν την Σάρτη που πήρε το όνομα της από τον βασιλιά της Σάρτιο.
Η Σάρτη ήταν μία από τις πόλεις από τις οποίες το 480 π.Χ. πέρασε ο στόλος του Πέρση βασιλιά Ξέρξη σύμφωνα με τον αρχαίο Ιστορικό Ηρόδοτο. Λίγα χρόνια αργότερα στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. η Σάρτη ήταν ανάμεσα στις πόλεις της Χαλκιδικής που ίδρυσαν υπό την ηγεσία της Ολύνθου, το «κοινόν των Χαλκιδέων», το οποίο και διαλύθηκε το 379 π.Χ. από τους Σπαρτιάτες.
Αργότερα προσχώρησαν στην δεύτερη Αθηναϊκή Συμμαχία και καταστράφηκε μαζί με τις υπόλοιπες από τον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο. Αν και μία πόλη σε παρακμή από τις αρχαιολογικές έρευνες προκύπτει ότι η Σάρτη συνεχίζει να κατοικείται και τα επόμενα χρόνια.
Απομεινάρια της αρχαίας πόλης που έφεραν στο φως πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές.
Η βυζαντινή Σάρτη
Αιώνες αργότερα, τον 14ο αιώνα μ.Χ., αναφέρεται ξανά στην περιοχή χωριό με το όνομα «Ο Σάρτης», που ήταν κτήμα της Μονής Ξηροποτάμου. Το οποίο με την σειρά του ερημώθηκε πιθανόν τον 17ο αιώνα λόγω των πειρατών και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην Συκιά.
Από τότε και μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα μοναδικοί κάτοικοι της Σάρτης ήταν οι λιγοστοί μοναχοί και εργάτες των δύο μετοχιών στα οποία άνηκε και όλη η έκταση της σημερινής Σάρτης, τα μετόχια της Ι.Μ. Ξηροποτάμου και της Ι. Μ. Αγίου Παύλου.
Η ακριβής τοποθεσία της βυζαντινής Σάρτης παραμένει άγνωστη
Το Μετόχι της Ι.Μ. Ξηροποτάμου.
Η αναγέννηση της Σάρτης ...
Η Νέα Αφησιά και η Σάρτη σήμεραΗ Νέα Αφησιά
Σε αυτόν τον έρημο αλλά συνάμα όμορφο τόπο που έμοιαζε πολύ με την παλιά πατρίδα, αποφάσισαν οι Έλληνες πρόσφυγες διωγμένοι από τη Θάλασσα του Μαρμαρά της Μικράς Ασίας τον Δεκέμβριου του 1924, να ιδρύσουν ένα από τα 27 καινούργια χωριά της Χαλκιδικής. Μια νέα πατρίδα με το νοσταλγικό όνομα της παλιάς, την Νέα Αφησιά.
Ήταν παραμονές Χριστουγέννων του 1924 όταν έφθασαν από το Λαύριο, που τους είχε αφήσει το πλοίο μετά τον διωγμό, οι πρώτες οικογένειες οι οποίες φιλοξενήθηκαν στα κτήρια του Μετοχιού για σχεδόν 2 χρόνια αντιμετωπίζοντας την πείνα και την ελονοσία μέχρι να χτιστούν τα σπίτια που θα στέγαζαν τους ίδιους και τα όνειρα τους για μία καινούρια αρχή.
Είναι τότε που η Ε.Α.Π. χωρίς να το γνωρίζει, σχεδιάζει και χτίζει τα πρώτα σπίτια του νέου οικισμού ακριβώς στην ίδια θέση με την αρχαία πόλη της Σάρτης, η θέση της οποίας επιβεβαιώθηκε από τις αρχαιολογικές ανασκαφές των τελευταίων χρόνων. Μέσα σε λίγες δεκαετίες μετέτρεψαν την αφιλόξενη αλλά συνάμα γοητευτική φύση, σ’ ένα γραφικό ψαροχώρι κι αργότερα σ’ έναν κορυφαίας επιλογής τουριστικό προορισμό.
Η Νέα Αφησιά. Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από το φωτογραφικό αρχείο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Σάρτης. Δεκαετίες 40-60
Η Σάρτη σήμερα
Η Σάρτη είναι ένας τόπος ευλογημένος. Εδώ η φύση φρόντισε να ζωγραφίσει έναν από τους αραιότερους πίνακες της. Ο συνδυασμός του γαλάζιου της θάλασσας και του πράσινου της στεριάς με τις θαυμάσιες εναλλαγές των βράχων, των ακρογιαλιών, της αμμουδιάς και του πεύκου συγκλονίζουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη παροτρύνοντας τον να μείνει για να απολαύσει τις διάφανες θάλασσες τις και να αναζωογονηθεί στα υπέροχα σκιερά δάση που την περιτριγυρίζουν.
Ο 21ος αιώνας βρίσκει την Σάρτη τουριστικά ώριμη και έτοιμη να υποδεχτεί ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να τους προσφέρει απλόχερα αυτό που όλοι προσδοκούν, την αυθεντική ελληνική φιλοξενία!
www.sarti-chalkidiki.com
Ιστορικά – Λαογραφικά – Αξιοθέατα κ.ά.
Η Σιθωνία και η Σάρτη μέσα από τον φακό του Βασίλη Πατσή και την εκπομπή Πας μαγειρεύοντας…
Σάρτη ή Νέα Αφησιά;
Λίγοι σήμερα γνωρίζουν εκτός από τους παλιούς Χαλκιδικιώτες και τους πρώτους επισκέπτες της Σάρτης το παλιό όνομα της. «Κρίμα που δεν κρατήσατε το όνομα!» είναι η απάντηση όσων επισκέπτονται σήμερα το Μουσείο μας και μαθαίνουν την ιστορία του τόπου…
Οι ομορφιές της Σάρτης χορεύοντας Συρτάκι… (Βίντεο)
Σάρτη (Νέα Αφησιά) – Ένα ταξίδι στο χρόνο (Video)
Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από το φωτογραφικό αρχείο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Σάρτης.
Η Σάρτη μέσα από τον φακό της εκπομπής “Ο τόπος μου” (Video)
Τα γυρίσματα της εκπομπής πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2016.
Ένας Ήρωας επιτέλους επιστρέφει στην γενέτειρα του…
«Σαν τον Άθωνα του Αγίου Όρους μοιάζει που βλέπω κάθε πρωί από το σπίτι μου στη Σάρτη Σιθωνίας. Ώσπου να απολυθώ θα βλέπω το Τρόοδος και θα σκέπτομαι ότι είμαι στο σπίτι μου»
Η ομορφιά της Σάρτης από ψηλά! από το Fly in Greece (Video)
Η ομάδα Fly in Greece δημιούργησε ένα απολαυστικό εναέριο βίντεο για την Σάρτη με το οποίο αναδεικνύει της ομορφιές της…
Η Σάρτη (Νέα Αφησιά) άν φορέσει τα καλά της …
Ποιος είπε ότι η Σάρτη δεν είναι όμορφη και τον χειμώνα;